MATER Press – Egyetemi Kiadványok

Gyapotmag mint potenciális új fehérjeforrás : Magyarországi tapasztalatok

Halász, András és Csízi, István és Varga, Krisztina és Bojté, Csilla Erzsébet és Bodnár, Ákos és Egerszegi, István és Kern, László és Máthé, László (2024) Gyapotmag mint potenciális új fehérjeforrás : Magyarországi tapasztalatok. ANIMAL WELFARE ETOLÓGIA ÉS TARTÁSTECHNOLÓGIA / ANIMAL WELFARE ETHOLOGY AND HOUSING SYSTEMS, 20 (2). pp. 101-106. ISSN 1786-8440

Teljes szöveg
[thumbnail of Szakcikk] Szöveg (Szakcikk)
AWETH_Gyapotmag_101-106_v7.pdf - Publikált változat
Elérhető az alábbin: Szerzői jogi védettség: CC BY-NC-ND 4.0.

Letöltés (144kB)
Tétel típusa: Cikk
Kulcsszavak: gyapotmag; érési idő; szármagasság; nyersfehérje;
Szakterület(ek): S Mezőgazdaság SB Növénytermesztés
S Mezőgazdaság SF Állattenyésztés
SWORD Depositor: Sword Press
Feltöltő: Sword Press
Elhelyezés dátuma: 21 Jan 2025 14:50
Utolsó változtatás: 21 Jan 2025 14:50
Kivonat, rövid leírás:

Gyapot genotípusok termeléstechnológiai tesztelését végezték el 2024-ben a MATE Karcagi Kutatóintézetben. Az utolsónak kiadott, 1951-es, minisztériumi agrotechnikai útmutatót hasonlították össze az aktuális termesztési lehetőségekkel. A laborered-mények alátámasztották, hogy a gyapottermesztés melléktermékének tartott mag-termés kimagasló nyersfehérje tartalmú. Az irodalmak alapján a gyapotmaggal kiegé-szített kukorica szilázs etetése igazoltan kevesebb kiürülő rostot eredményez a tejelő tehenek takarmányozása során. Az extrahált gyapotmag 43% nyersfehérjét tartalmaz, ezért megfontolásra érdemes szója-helyettesítő lehet. Aminosav összetétele alapján elsősorban kérődzők számára lehet receptúra alkotó. Tapasztalataik alapján, a korai érésű, alacsonyabb szármagasságú genotípusokat célszerű hazai viszonyok között termesztésbe vonni.

Azonosító: MTMT:35667891 DOI:10.17205/aweth.6474
Hivatalos URL: https://doi.org/10.17205/aweth.6474
URI: https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/298
Műveletek (Belépés szükséges)
Tétel szerkesztése
Tétel szerkesztése