Halász, András és Csízi, István és Varga, Krisztina és Bojté, Csilla Erzsébet és Bodnár, Ákos és Egerszegi, István és Kern, László és Máthé, László (2024) Gyapotmag mint potenciális új fehérjeforrás : Magyarországi tapasztalatok. ANIMAL WELFARE ETOLÓGIA ÉS TARTÁSTECHNOLÓGIA / ANIMAL WELFARE ETHOLOGY AND HOUSING SYSTEMS, 20 (2). pp. 101-106. ISSN 1786-8440
Teljes szövegAWETH_Gyapotmag_101-106_v7.pdf - Publikált változat
Elérhető az alábbin: Szerzői jogi védettség: CC BY-NC-ND 4.0.
Letöltés (144kB)
Tétel típusa: | Cikk |
---|---|
Kulcsszavak: | gyapotmag; érési idő; szármagasság; nyersfehérje; |
Szakterület(ek): | S Mezőgazdaság SB Növénytermesztés S Mezőgazdaság SF Állattenyésztés |
SWORD Depositor: | Sword Press |
Feltöltő: | Sword Press |
Elhelyezés dátuma: | 21 Jan 2025 14:50 |
Utolsó változtatás: | 21 Jan 2025 14:50 |
Kivonat, rövid leírás: | Gyapot genotípusok termeléstechnológiai tesztelését végezték el 2024-ben a MATE Karcagi Kutatóintézetben. Az utolsónak kiadott, 1951-es, minisztériumi agrotechnikai útmutatót hasonlították össze az aktuális termesztési lehetőségekkel. A laborered-mények alátámasztották, hogy a gyapottermesztés melléktermékének tartott mag-termés kimagasló nyersfehérje tartalmú. Az irodalmak alapján a gyapotmaggal kiegé-szített kukorica szilázs etetése igazoltan kevesebb kiürülő rostot eredményez a tejelő tehenek takarmányozása során. Az extrahált gyapotmag 43% nyersfehérjét tartalmaz, ezért megfontolásra érdemes szója-helyettesítő lehet. Aminosav összetétele alapján elsősorban kérődzők számára lehet receptúra alkotó. Tapasztalataik alapján, a korai érésű, alacsonyabb szármagasságú genotípusokat célszerű hazai viszonyok között termesztésbe vonni. |
Azonosító: | MTMT:35667891 DOI:10.17205/aweth.6474 |
Hivatalos URL: | https://doi.org/10.17205/aweth.6474 |
URI: | https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/298 |