Gyapotmag mint potenciális új fehérjeforrás : Magyarországi tapasztalatok

Halász, András and Csízi, István and Varga, Krisztina and Bojté, Csilla Erzsébet and Bodnár, Ákos and Egerszegi, István and Kern, László and Máthé, László (2024) Gyapotmag mint potenciális új fehérjeforrás : Magyarországi tapasztalatok. ANIMAL WELFARE ETOLÓGIA ÉS TARTÁSTECHNOLÓGIA / ANIMAL WELFARE ETHOLOGY AND HOUSING SYSTEMS, 20 (2). pp. 101-106. ISSN 1786-8440

[thumbnail of Szakcikk]
Preview
Text (Szakcikk)
AWETH_Gyapotmag_101-106_v7.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (144kB) | Preview
Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: gyapotmag; érési idő; szármagasság; nyersfehérje;
Subjects: S Agriculture > SB Plant culture
S Agriculture > SF Animal culture
SWORD Depositor: Sword Press
Depositing User: Sword Press
Date Deposited: 21 Jan 2025 14:50
Last Modified: 21 Jan 2025 14:50
Abstract:

Gyapot genotípusok termeléstechnológiai tesztelését végezték el 2024-ben a MATE Karcagi Kutatóintézetben. Az utolsónak kiadott, 1951-es, minisztériumi agrotechnikai útmutatót hasonlították össze az aktuális termesztési lehetőségekkel. A laborered-mények alátámasztották, hogy a gyapottermesztés melléktermékének tartott mag-termés kimagasló nyersfehérje tartalmú. Az irodalmak alapján a gyapotmaggal kiegé-szített kukorica szilázs etetése igazoltan kevesebb kiürülő rostot eredményez a tejelő tehenek takarmányozása során. Az extrahált gyapotmag 43% nyersfehérjét tartalmaz, ezért megfontolásra érdemes szója-helyettesítő lehet. Aminosav összetétele alapján elsősorban kérődzők számára lehet receptúra alkotó. Tapasztalataik alapján, a korai érésű, alacsonyabb szármagasságú genotípusokat célszerű hazai viszonyok között termesztésbe vonni.

Identification Number: MTMT:35667891 DOI:10.17205/aweth.6474
Official URL: https://doi.org/10.17205/aweth.6474
URI: https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/298

Actions (login required)

View Item
View Item