Halász, András and Csízi, István and Varga, Krisztina and Bojté, Csilla Erzsébet and Bodnár, Ákos and Egerszegi, István and Kern, László and Máthé, László (2024) Gyapotmag mint potenciális új fehérjeforrás : Magyarországi tapasztalatok. ANIMAL WELFARE ETOLÓGIA ÉS TARTÁSTECHNOLÓGIA / ANIMAL WELFARE ETHOLOGY AND HOUSING SYSTEMS, 20 (2). pp. 101-106. ISSN 1786-8440
AWETH_Gyapotmag_101-106_v7.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.
Download (144kB) | Preview
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | gyapotmag; érési idő; szármagasság; nyersfehérje; |
Subjects: | S Agriculture > SB Plant culture S Agriculture > SF Animal culture |
SWORD Depositor: | Sword Press |
Depositing User: | Sword Press |
Date Deposited: | 21 Jan 2025 14:50 |
Last Modified: | 21 Jan 2025 14:50 |
Abstract: | Gyapot genotípusok termeléstechnológiai tesztelését végezték el 2024-ben a MATE Karcagi Kutatóintézetben. Az utolsónak kiadott, 1951-es, minisztériumi agrotechnikai útmutatót hasonlították össze az aktuális termesztési lehetőségekkel. A laborered-mények alátámasztották, hogy a gyapottermesztés melléktermékének tartott mag-termés kimagasló nyersfehérje tartalmú. Az irodalmak alapján a gyapotmaggal kiegé-szített kukorica szilázs etetése igazoltan kevesebb kiürülő rostot eredményez a tejelő tehenek takarmányozása során. Az extrahált gyapotmag 43% nyersfehérjét tartalmaz, ezért megfontolásra érdemes szója-helyettesítő lehet. Aminosav összetétele alapján elsősorban kérődzők számára lehet receptúra alkotó. Tapasztalataik alapján, a korai érésű, alacsonyabb szármagasságú genotípusokat célszerű hazai viszonyok között termesztésbe vonni. |
Identification Number: | MTMT:35667891 DOI:10.17205/aweth.6474 |
Official URL: | https://doi.org/10.17205/aweth.6474 |
URI: | https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/298 |