Tóth, Márk és Sipiczki, Ilka és Ancsin, Zsolt és Zándoki, Erika és Balogh, Krisztián Milán és Kulcsár, Szabina és Kövesi, Benjamin és Mézes, Miklós és Podmaniczky, Béla és Balláné Erdélyi, Márta (2024) Lisztkukac- (Tenebrio molitor-) liszt hatása brojlercsirke termelési paramétereire. In: Halas, Veronika és Tóthi, Róbert (Szerk.) Application of One Health Concept in Farm Animal Nutrition : 21th International Symposium on Animal Nutrition and One Health Day, 6 November, 2024 Kaposvár, Hungary : Proceedings = Egy Egészség (One Health) koncepció a haszonállatok takarmányozásában : 21. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium és Egy Egészség Nap, 2024. november 6. Kaposvár : Tanulmányok. MATE Press, Gödöllő. pp. 119-1236. ISBN 978-963-623-120-0
Teljes szöveg![[thumbnail of Konferenciaközlemény]](https://press.mater.uni-mate.hu/style/images/fileicons/text.png)
013_Tóth et al..pdf - Publikált változat
Elérhető az alábbin: Szerzői jogi védettség: CC BY-NC-ND 4.0.
Letöltés (239kB)
Tétel típusa: | Könyvrészlet |
---|---|
Szakterület(ek): | A Általános művek AC Gyűjteményes munkák, sorozatok S Mezőgazdaság SF Állattenyésztés |
Feltöltő: | Sára G. Szabó |
Elhelyezés dátuma: | 11 Aug 2025 18:07 |
Utolsó változtatás: | 11 Aug 2025 19:02 |
Kivonat, rövid leírás: | A baromfifajok takarmányozásában az elsődleges termelési költséget a fehérjeforrások jelentik. A jó minőségű fehérjehordozók (extrahált szójadara, halliszt) alkalmazása kiemelt fontosságú, azonban ezen alapanyagok költsége folyamatosan emelkedik, továbbá a termelési lánc fenntarthatósága egyre kritikusabb kérdéssé válik. Ezen kihívások miatt a különböző eredetű rovarfehérjék potenciális alternatívaként merülhetnek fel. Kísérletünkben lisztkukacból (Tenebrio molitor) származó rovarlisztet alkalmaztunk 2% (LK2) és 4% (LK4) bekeverési arányban brojlercsirkék takarmányában, és vizsgáltuk annak hatását a termelési paraméterekre és egyes vágási paraméterekre. Az eredmények alapján a lisztkukacliszt potenciális fehérjeforrás lehet brojlercsirkék számára, ugyanis a termelési mutatókban egyik bekeverési arány sem okozott a termelésben minőségi csökkenést. A 4%-os bekeverési arányban pedig pozitív hatást gyakorolt a napi átlagos testtömeg-gyarapodásra (p < 0,05). A relatív combtömeg és a szervtömegek (máj, zúza) tekintetében nem mutatkozott szignifikáns különbség (p > 0,05). Ugyanakkor a lisztkukacliszt pozitív hatást gyakorolt (p < 0,001) a mellhús kihozatali arányára (LK2: 29,2% és LK4: 29,4%), összehasonlítva a kontrollcsoporttal (K: 27,6%). |
Hivatalos URL: | https://doi.org/10.54597/mate.0172 |
Kapcsolódó URL: | |
URI: | https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/431 |