MATER Press – Egyetemi Kiadványok

Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére

Csiszér, Tivadar és Such, Nikoletta és Kesete Goitom, Tewelde és Kiss, Brigitta és Pál, László és Dublecz, Károly és Kövesi, Benjamin és Mézes, Miklós és Podmaniczky, Béla (2024) Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére. In: Halas, Veronika és Tóthi, Róbert (Szerk.) Application of One Health Concept in Farm Animal Nutrition : 21th International Symposium on Animal Nutrition and One Health Day, 6 November, 2024 Kaposvár, Hungary : Proceedings = Egy Egészség (One Health) koncepció a haszonállatok takarmányozásában : 21. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium és Egy Egészség Nap, 2024. november 6. Kaposvár : Tanulmányok. MATE Press, Gödöllő. pp. 125-132. ISBN 978-963-623-120-0

Teljes szöveg
[thumbnail of Konferenciaközlemény] Szöveg (Konferenciaközlemény)
014_Csiszér et al..pdf - Publikált változat
Elérhető az alábbin: Szerzői jogi védettség: CC BY-NC-ND 4.0.

Letöltés (438kB)
Tétel típusa: Könyvrészlet
Szakterület(ek): A Általános művek AC Gyűjteményes munkák, sorozatok
S Mezőgazdaság S Mezőgazdaság általában
Feltöltő: Sára G. Szabó
Elhelyezés dátuma: 11 Aug 2025 18:35
Utolsó változtatás: 11 Aug 2025 18:35
Kivonat, rövid leírás:

Az AdalbaPro (AP) értékes rovarlárva- (Alphitobius diaperinus-) fehérjekoncentrátum, melyet elsősorban a humán élelmezésben használnak. Tojótyúkokkal végzett kísérletünkben az étkezési tojás minőségére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Az egyedi ketrecekben elhelyezett 35 hetes Tetra SL tojótyúkokat kontrolltáppal, illetve az AP-t 10, illetve 15%-ban tartalmazó azonos fehérje- és energiatartalmú kísérleti tápokkal etettük. A kísérlet hat hétig tartott, az ismétlésszám 18 volt. A tojástömeget (Wt), a héjszilárdságot (Str), a fehérje magasságát (Ht), a Haugh-egységet (Hu), a tojássárgája színét (Yc), a tojássárgája magasságát (Yh), a tojássárgája átmérőjét (Yd), a tojássárgája-indexet (Yi) hetente egy alkalommal minden tojás esetében automata tojásvizsgáló készülékkel (DET6000) vizsgáltuk. A főtt tojásokat kóstolási próbával is összehasonlítottuk. A tojástömeg mindegyik AP-s kezelés esetében (AP10: 64,55g; AP15: 64,62g) szignifikánsan kisebb volt, mint a kontroll (67,40 g). Egyéb tojásminőségi paraméter nem változott a kezelések hatására. Nem volt szignifikáns különbség a tojássárgája zsírtartalmában sem. Az érzékszervi bírálók értékelése alapján az AP-s tojások sárgájának preferenciája magasabb volt, mint a kontrolltojásoké. Az elektronikus orr (Alpha MOS Heracles NEO) által detektált aromaprofil alapján pedig jól elkülönült a konven-cionális és a rovarlárvafehérje-koncentrátumos kezelésből származó tojás.

Hivatalos URL: https://doi.org/10.54597/mate.0173
Kapcsolódó URL:
URI: https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/432
Műveletek (Belépés szükséges)
Tétel szerkesztése
Tétel szerkesztése