MATER Press – Egyetemi Kiadványok

Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére

Csiszér, Tivadar és Such, Nikoletta és Kesete Goitom, Tewelde és Kiss, Brigitta és Pál, László és Dublecz, Károly (2024) Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére. In: Halas, Veronika és Tóthi, Róbert (Szerk.) Application of One Health Concept in Farm Animal Nutrition : 21th International Symposium on Animal Nutrition and One Health Day, 6 November, 2024 Kaposvár, Hungary : Proceedings = Egy Egészség (One Health) koncepció a haszonállatok takarmányozásában : 21. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium és Egy Egészség Nap, 2024. november 6. Kaposvár : Tanulmányok. MATE Press, Gödöllő. pp. 125-132. ISBN 978-963-623-120-0

Teljes szöveg
[thumbnail of Konferenciaközlemény] Szöveg (Konferenciaközlemény)
014_Csiszér et al_v2.pdf - Publikált változat
Elérhető az alábbin: Szerzői jogi védettség: CC BY-NC-ND 4.0.

Letöltés (591kB)
Tétel típusa: Könyvrészlet
Szakterület(ek): A Általános művek AC Gyűjteményes munkák, sorozatok
S Mezőgazdaság S Mezőgazdaság általában
Feltöltő: Sára G. Szabó
Elhelyezés dátuma: 11 Aug 2025 18:35
Utolsó változtatás: 16 Szep 2025 13:40
Kivonat, rövid leírás:

Az AdalbaPro (AP) értékes rovarlárva- (Alphitobius diaperinus-) fehérjekoncentrátum, melyet elsősorban a humán élelmezésben használnak. Tojótyúkokkal végzett kísérletünkben az étkezési tojás minőségére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Az egyedi ketrecekben elhelyezett 35 hetes Tetra SL tojótyúkokat kontrolltáppal, illetve az AP-t 10, illetve 15%-ban tartalmazó azonos fehérje- és energiatartalmú kísérleti tápokkal etettük. A kísérlet hat hétig tartott, az ismétlésszám 18 volt. A tojástömeget (Wt), a héjszilárdságot (Str), a fehérje magasságát (Ht), a Haugh-egységet (Hu), a tojássárgája színét (Yc), a tojássárgája magasságát (Yh), a tojássárgája átmérőjét (Yd), a tojássárgája-indexet (Yi) hetente egy alkalommal minden tojás esetében automata tojásvizsgáló készülékkel (DET6000) vizsgáltuk. A főtt tojásokat kóstolási próbával is összehasonlítottuk. A tojástömeg mindegyik AP-s kezelés esetében (AP10: 64,55g; AP15: 64,62g) szignifikánsan kisebb volt, mint a kontroll (67,40 g). Egyéb tojásminőségi paraméter nem változott a kezelések hatására. Nem volt szignifikáns különbség a tojássárgája zsírtartalmában sem. Az érzékszervi bírálók értékelése alapján az AP-s tojások sárgájának preferenciája magasabb volt, mint a kontrolltojásoké. Az elektronikus orr (Alpha MOS Heracles NEO) által detektált aromaprofil alapján pedig jól elkülönült a konven-cionális és a rovarlárvafehérje-koncentrátumos kezelésből származó tojás.

Hivatalos URL: https://doi.org/10.54597/mate.0173
Kapcsolódó URL:
URI: https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/432
Műveletek (Belépés szükséges)
Tétel szerkesztése
Tétel szerkesztése