MATER Press – Egyetemi Kiadványok

Immobilization of a Fumonisin Esterase with Different Technologies

Incze, Dániel János és Bata, Zsófia és Poppe, László és Olasz, Ferenc és Corral, Stephanya (2024) Immobilization of a Fumonisin Esterase with Different Technologies. In: Halas, Veronika és Tóthi, Róbert (Szerk.) Application of One Health Concept in Farm Animal Nutrition : 21th International Symposium on Animal Nutrition and One Health Day, 6 November, 2024 Kaposvár, Hungary : Proceedings = Egy Egészség (One Health) koncepció a haszonállatok takarmányozásában : 21. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium És Egy Egészség Nap, 2024. november 6. Kaposvár : Tanulmányok. MATE Press, Gödöllő. pp. 55-59.

Teljes szöveg
[thumbnail of Konferenciaközlemény] Szöveg (Konferenciaközlemény)
005_Incze et al..pdf - Publikált változat
Elérhető az alábbin: Szerzői jogi védettség: CC BY-NC-ND 4.0.

Letöltés (286kB)
Tétel típusa: Könyvrészlet
Szakterület(ek): S Mezőgazdaság SF Állattenyésztés
Feltöltő: Sára G. Szabó
Elhelyezés dátuma: 11 Aug 2025 15:08
Utolsó változtatás: 11 Aug 2025 15:08
Kivonat, rövid leírás:

Toxicity of fumonisin B1 (FB1), the most common fumonisin mycotoxin, can be significantly decreased by enzymatic cleavage of its two tricarballylic acid groups, using fumonisin esterase. An enzyme product should be formulated in a solid form for use as a feed supplement, and have a long shelf-life and high heat stability. Therefore, a fumonisin esterase (further referred to as FE2) was expressed in Pichia pastoris and the enzyme was immobilized with different techniques. Covalent immobilization of FE2 on aminefunctionalized zeolite, crosslinked with glutaraldehyde, resulted in low specific capacity (0.8 mg enzyme/g zeolite), and poor stability. Reversible immobilization of FE2 on different solid carriers resulted in even > 95% immobilization efficiency, and the enzyme could be recovered after resuspension in buffer, without significant loss of activity. This immobilization method resulted in at least 3 years of shelf-life even at 50 °C. The thermal stability of these products significantly increased compared to the enzyme solution; the products retained even nearly 100% of their activity after incubating at 100 °C for 30 minutes. This increased heat stability makes the product compatible with feed processing techniques, such as pelleting.

Hivatalos URL: https://doi.org/10.54597/mate.0164
Kapcsolódó URL:
URI: https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/396
Műveletek (Belépés szükséges)
Tétel szerkesztése
Tétel szerkesztése