Ancsin, Zsolt és Molnárné Donkó, Katalin és Zándoki, Erika és Balogh, Krisztián Milán és Mézes, Miklós és Balláné Erdélyi, Márta (2024) Nagy csalán (Urtica dioica) és gyermekláncfű (Taraxacum officinale) hatása tojótyúkok tojástermelési és tojásminőségi paramétereire. In: Halas, Veronika és Tóthi, Róbert (Szerk.) Application of One Health Concept in Farm Animal Nutrition : 21th International Symposium on Animal Nutrition and One Health Day, 6 November, 2024 Kaposvár, Hungary : Proceedings = Egy Egészség (One Health) koncepció a haszonállatok takarmá-nyozásában : 21. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium és Egy Egészség Nap, 2024. november 6. Kaposvár : Tanulmányok. MATE Press, Gödöllő. pp. 133-138. ISBN 978-963-623-120-0
Teljes szöveg![[thumbnail of Konferenciaközlemény]](https://press.mater.uni-mate.hu/style/images/fileicons/text.png)
015_Ancsin et al_v2docx.pdf - Publikált változat
Elérhető az alábbin: Szerzői jogi védettség: CC BY-NC-ND 4.0.
Letöltés (259kB)
Tétel típusa: | Könyvrészlet |
---|---|
Szakterület(ek): | A Általános művek AC Gyűjteményes munkák, sorozatok S Mezőgazdaság SF Állattenyésztés |
Feltöltő: | Sára G. Szabó |
Elhelyezés dátuma: | 11 Aug 2025 18:48 |
Utolsó változtatás: | 11 Aug 2025 19:01 |
Kivonat, rövid leírás: | Kísérletünkben 24 tojótyúkból három csoportot alakítottunk ki, amelyek eltérő keveréktakarmányt kaptak: kontroll, 2% szárítottcsalán-őrlemény és 2% szárítottpitypang-őrlemény. A tyúkokat egyedi ketrecben helyeztük el és adagoltan etettük (125 g/egyed/nap). Naponta mértük a tojások súlyát, továbbá a kísérlet 1., 3., 7., 10., 14., 17. és 21. napján vizsgáltuk a héjszilárdságot, héjsúlyt, héjvastagságot, Haugh-egységet, a szik súlyát, színét és a sárgájaindexet. A pitypangot fogyasztó csoport tojásainak átlagsúlya szignifikánsan meghaladta a kontroll értékeit, miközben csalánkiegészítés esetén nem találtunk jelentős eltérést a másik két csoporttól. A 21. napon a csalánkiegészítés hatására a tojások mind a héjszilárdság (p < 0,05), mind héjvastagság (p < 0,05) szempontjából jelentősen felülmúlták a kontroll értékeit. A sárgája színintenzitása a 7. naptól kezdve a csalán- és a pitypangkiegészítés esetében is szignifikánsan (p < 0,001 ill. p < 0,01) és szabad szemmel is jól látható módon növekedett a kontrollcsoporthoz viszonyítva. |
Hivatalos URL: | https://doi.org/10.54597/mate.0174 |
Kapcsolódó URL: | |
URI: | https://press.mater.uni-mate.hu/id/eprint/433 |